7 Ekim 2008 Salı

ARILARDA SONBAHAR BAKIMI

ARILARDA SONBAHAR BAKIMI:

Konuyu sırasıyla ele alacağım arkadaşlar.

1- ilk olarak kovanımızı yerden biraz yükseltiyoruz (taş-tahta-demir ayaklık vb şekilde) ve uçuş deliğini uygun şekilde daraltıyoruz.

İç muayene ye geçiyoruz.

2- kolonimizin kaç arılı çıta olduğuna bakıyoruz.kovanımız 3 çıta altıysa içinde mevcut kışı geçirecek salkım oluşturabilecek arı mevcudu yoksa diğer işlemlere geçmeden daha güçlü bir kovanla zayıf olan kovanımızı birleştiriyoruz.

kolonimiz üç çıta ve üzeriyse işlemlere devam ediyoruz sırasıyla.

3- kovanımız ana kontrolü ananın olup olmadığına sonbahar bölümüyse eşleşip eşleşmediğine,yavrusunun olup olmadığına dikkatlice bakıp kışı geçirebilecek ;bir anası olduğuna inandıktan sonra diğer işleme geçiyoruz.(kışı geçiremeyecek kanısına varırsanız en uygun işlem iç bölgelerde geç kalınmamışsa yeni eşleşmiş bir ana arı vermek.eğer geç kalınmışsa uygun bir kovanla birleştirmek doğru karardır.)

4-sıra geldi kovanımızın yiyecek durumuna. kolonimizde ne kadar bal var kendine yeterlimi.buna bakarken de kışlatacağınız yerin iklimini göz önüne almalısınız ki yanlış karar verme olasılığı düşük olsun.(iklime bakma nedeni iç bölgelerde kışın uzun sürmesi ;ilkbahara yakın bir sürede sizin yeter dediğiniz balın yetmemesi ;kışı çok güzel geçiren koloninizin bahara az bir zaman kalmışken,açlıktan ölmesiyle sonuçlanır.) içindeki balın yetmeyeceğini düşünüyorsanız uygun hazırlanmış kekin uygun aralıklarla kovanınıza vermeniz gereklidir. açlık tehlikesini ortadan kaldırmak için.

5- kovanımızda şimdi hastalıklara bakıyoruz her türlü hastalığa bakarak eğer hastalık varsa gerekli ilaçlamayı yapıp gereken önlemleri alıyoruz . özellikle arılarımıza kışa girmeden varroa ilaçlaması mutlaka yapılmalıdır.

6-sıra geldi kovanımızın içindeki fazla petekleri almaya. bu benim için her zaman önemli bir konu olmuştur. kovanlarınızı mümkün mertebe gevşek bırakmayın. bazı hastalıklarında en büyük sebeplerinden biri arıların gevşek bırakılması ve içinde gereksiz fazla petek bulunmasıdır.kovanımızın içindeki fazla arıların basmadığı petekleri kovanımızın içinden çıkartıyoruz.eğer bu petekler yarım az ballı sırlı peteklerse sırlarını açarak arılara balı yedirdikten sonra petekleri kovandan çıkartıyoruz.

7-kovanımızın içinde kalan çıtaların üzerinde ne kadar mum varsa bunları el demiri yardımıyla güzelce sıyırıyoruz. sıyırmamızın nedeni koloninin hava soğudukça yukarı doğru çıkarak salkım oluşturması.ve peteklerin üzerindeki tüm arının bu mumların içine salkım oluşturması.

8-sıradaki yapacağımız kovanımızın içini daraltmak.daraltma çeşitli çekilerde olabilir;örtü tahtası , çuval ,uygun brandalar ,köpük vb.duruma göre bakarak daraltma işlemini yapıyoruz.

9-daraltma işlemi yapıldık dan sonra ; kovanın içindeki çıtalar sağ taraftaysa sol tarafı ,sol taraftaysa sağ tarafı ; örtü bezini 7-8 cm gelecek şekilde ön tarafı üçgen şekilde açıyoruz.kovanımızın üst havalandırması varsa yada örtü tahtası kullanıyorsak bu işleme gerek yoktur.

10-kovanlarımızda örtü bezi kullanıyorsak.bunların kenarlarını kapaktan dışarı çıkmayacak şekilde ayarlıyoruz.nedeni yağan yağmur ve kar sularının kovanımızın içine girmemesi.

11-muhasebe kayıt sistemi tutuyorsak kovanımızın son durumunu yazıyoruz.anası nedir, kaç yaşındadır, kaç çıtadır ,yiyecek durumu nedir, hastalığı var mıdır vb. bunu kapağın içine zımbalayabilirsiniz yada dosya oluşturabilirsiniz.

12-artık rahatlıyoruz.çayımızı yudumlarken baharı düşünüyor ve mutlu oluyoruz

1 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

arıcılığa
çok değişik bakış açın var
bizede böyle arıcılar lazım
kolay gele

ARI NAKİLLERİ

İzleyiciler