16 Ocak 2010 Cumartesi

Bal Arılarında Petek Örme




Petek Örme


   Mum salgılama faaliyetleri sırasında kovan içi sıcaklığının, 33’C civarında olması gerekir. Genç işçi arılar, mum salgılayabilmek için bolca bal yerler. Yapılan araştırmalar, 1kg mum üretmek için yenmesi gereken bal miktarının, 5 -25kg arasında değiştiğini göstermiştir. Sağlıklı kolonilerde, çok az miktarda çok az bal tüketilirken, zayıf kolonilerde daha fazla bal harcanır. Mum salgılayacak işçi arılar, karınlarını balla doyururlar, 24 saat içinde bunu sindiririler ve daha sonra mum salgılamaya başlarlar. Petek örecek arılar, özel bir konum olarak, bacaklarından birbirlerine asılı olarak beklerler, bu sırada, balmumu karın segmentleri arasında mum pulcukları halinde katılaşır. Mum pulcukları, petek tabanlarının ve gözlerin yan kenarlarının yapımına uygun boyuttadır. Petek örme işine, arıların asılı bulunduğu çerçevede, üst kısımdan başlanır; her başlangıç noktasında, bir grup arı çalışır. Peteklerin yapımı, dairesel olarak gerçekleştirildiği için, asılı noktadan aşağıya veya çevreye doğru genişler.
   Petek yapımı sırasında bir grup arı, mum pulcuklarını salgılarken bir diğer grup arıda bu pulcukları alarak petekleri örerler. Petek gözlerinin sağlamlığını temin etmek için, petek gözün taban orta noktası, diğer taraftaki gözün köşe noktasına denk gelecek şekilde düzenlenir.
   Genel olarak ilkbahar ve sonbaharda, işçi arıların geliştiği petek gözleri; oğul mevsiminde ise erkek arı gözleri yapılır. Kolonide petek yapımı, yavru sayısındaki ihtiyaca göre düzenlenir.
   İşçi arılar, petekler arası mesafenin ayarlanmasında, bal, polen ve yavru gözlerinin yerleştirilmesinde son derece titiz davranırlar. Yavrulu bir çerçevenin arka ve üst bölümünde, bal stokları ve polen depoları yer alır. Polen stoklarından sonra, yumurtalı ve açık yavru gözlerinin bulunduğu kısım gelir. Orta bölümde ise, kapalı yavru gözerli bulunur. Bal stoklar, güvenlik için mümkün olduğunca, uçuş deliğinden uzağa depolanır. Ana arı gözleri, çerçevenin alt kısmında yer alır.
  Çerçeveler arasında bulunan aralıklar, ballı ve yavrulu kısımda farklılık gösterir. Bal dolu sırlı petekler arası mesafe, 4- 6mm kadardır; bu aralıktan bir işçi arı, tek yönde geçiş yapabilir. Yavrulu bölümlerde ise iki petek arasındaki uzaklık, iki arının sırt sırta rahatlıkla çalışabileceği 8- 10mm kadardır. Kovanlar açılıp koloni kontrolü yapıldıktan sonra, çerçeve dizilişinin ve yavru tertibinin düzenine uygun şekilde yerleştirilmesi şarttır; aksi takdirde, petekler arası mesafe ve besin stoklarının konumu değiştiği için koloni düzeni bozulur. (Bal Arısı Zararlıları ve Hastalıkları Teşhis ve Tedavi Yöntemleri Kitabından Aktarılmıştır.)

Hiç yorum yok:

ARI NAKİLLERİ

İzleyiciler