20 Ocak 2010 Çarşamba

Gezginci Arıcının Evi / Baraka

Gezginci arıcılıkta vazgeçilmez unsurlardan biridir baraka.Kışın yağmurdan soğuktan,yazın sıcaktan güneşten korur insanı.Arazi şartlarının vazgeçilmez portatif evide diyebiliriz.Arı evide denebilir veya çeşitli isimler konulabilir.Ama önemli olan işlevidir.Oda sizin evinizdir yemek yer, oturur, yatarsınız içinde.
Arazide normal bir ev konforu sunmasada insana, o şartlarda büyük bir rahatlıktır arıcı için.



Resimdeki baraka kendi barakamdır.Normal ölçüleri 2,5m-3m dir.10 parçadan oluşmaktadır, tabanında taban tahtası vardır, içine  böcek haşerat giremez.Barakam yalıtımlıdır.En dışında saç, onun içinde kontraplak, onun içinde strafor, onun içinde tekrar kontraplak vardır.Böylece bir izalasyon sağlanmış olup sıcağa, soğuga karşı korur.Yalıtım çok iyi bir şey olmakla birlikte, kötü olan yanı ise; parçaların ağırlığını biraz artırıyor olmasıdır.Ağır oluncada kamyona yüklerken ve indirirken zorluk çekilmektedir.Bunlar ilk başlarda çok önemli gibi gözükmese de, sonradan inidirip bindirme zulüm gibi gelir insana.



Bu içinden bir görünümdür.Görüldüğü gibi oldukça ev havası vardır.Ayrıca 1m-1m; arkasında ilave olarak banyosu vardır.Banyoda gerekli olan teferruatlardan biridir.




Barakaların standardında önünde gölgelik yoktur.Ama olması şarttır bence.Özellikle yaz günleri barakanın içi insanı bunaltır. İçinde oturmak istemezsiniz, böyle oluncada gölgelik şart olur.Önünde oturur dinlenir, yemeğinizi yer, çayınızı içersiniz.Tabiki ağaçlık olan yerlerde lüzumu yoktur.




 

Kışın ve ilk baharda baraka için sobada gerekli olabilir. O yüzden baca deliği ve küçük bir odun sobasının bulunmasında büyük fayda vardır.Straforlu barakanın içinde iki parça odun yakarsanız hemen ısınmaktadır.


Barakam yıldız baraka yapımıdır. Bu resimde yıldız baraka örnek üründür.Ama siz penceresini kapısını düşünüp istediğiniz şekilde yaptırabilirsiniz.Ne kadar kullanışlı olursa o kadar işinizi görür ve rahatlık sağlar..



Baraka yaptırırken ölçülerini dikkat edilmelidir. Ve parçaların büyüklüğü iyi ayarlanmalıdır.Parçalar çok büyük, kaldırıp indirmesi zor ve ağır olmamalıdır.Bunlar ilk hevesken göze görülmesede, sonradan her yeni arı göçü sırasında zorlukla karşılandığı zaman kafaya dank eder.
Kendim bu yüzden barakamın ölçülerini ufaltmak zorunda kaldım.Bazı şeyle tecrübe ile sabittir.

Son olarak gezginci arıcının olmazsa olmazlarındandır baraka.



Hiç yorum yok:

ARI NAKİLLERİ

İzleyiciler